Porce: 8
Přísady:
- 3 lilky
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 500 g brambor
- 500 g mletého jehněčího masa
- 5 polévkových lžic rajčatového protlaku
- 800 g konzervovaných rajčat (celých, loupaných)
- 1 lžička kmínu
- 1 snítka rozmarýnu
- ½ lžičky skořice
- 3 polévkové lžíce másla
- 5 polévkových lžic mouky
- 750 ml mléka
- 1 vejce
- 100 g parmazánu
- 100 g muškátového oříšku
- 100 g soli
- 100 g pepře
- 100 g oleje na smažení
- 100 g oleje na vymaštění
Náčiní: papírové ubrousky, prkénko na krájení, nůž, velký hrnec, pánev, trouba, velký kastrol, metlička na šlehání, pekáč
Lilek nakrájejte na plátky cca. 1 cm, nakrájejte cibuli nadrobno a rozmačkejte česnek. Posolte plátky lilku po obou stranách, rozprostřete na papírové ubrousky a postavte stranou přibližně na 20 minut. Mezitím omyjte a očistěte brambory a vařte ve slupce po dobu přibližně 15 minut při mírné teplotě, pak odstavte.
V hrnci rozehřejte olej při středně vysoké teplotě, přidejte mleté jehněčí a osmahněte přibližně po dobu 3 minut dokud nezhnědne, následně přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte rajčatový protlak a konzervovaná rajčata. Zamíchejte, aby se vše spojilo a dochuťte solí, kmínem, rozmarýnem a skořicí. Nastavte nízkou teplotu a nechte povařit po dobu přibližně 50 minut.
Předehřejte troubu na 200 °C. Mezitím osušte lilek papírovými utěrkami. Rozehřejte olej na pánvi na středně vysokou teplotu a smažte plátky lilku po obou stranách do zlatohněda. Položte na talíř s papírovými ubrousky, abyste odsáli olej.
Pro přípravu bešamelové omáčky rozpusťte máslo v kastrolu na střední teplotě. Prosejte mouku a vmíchejte do omáčky. Jakmile omáčka začne bublat, nastavte nízkou teplotu a za stálého šlehání přidávejte mléko. Intenzivně šlehejte až je omáčka hladká, nechte poté povařit přibližně 3–4 minuty, dokud nezhoustne. Odstavte a všlehejte vejce. Dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem dle chuti.
Vymažte velký pekáč. Nakrájejte brambory na tlusté plátky, rozložte rovnoměrnou vrstvu na dno pekáče a lehce osolte. Na ně dejte vrstvu lilku, poté omáčku, posypte sýrem a vršek polijte bešamelem. Pečte musaku v předehřáté troubě na 200 °C po dobu přibližně 45 minut nebo dokud se horní část neztuhne a nepropeče se dohněda. Vyndejte z trouby a před krájením nechte mírně zchladnout. Dobrou chuť!
Až si užijete chvilky potěšení #enjoytogether, nemusíte si dělat starosti se špinavým nádobím.
Somat dokáže odstranit i tu nejodolnější špínu, jako jsou tuky a spáleniny. Vaše nádobí bude znovu dokonale čisté.