Porce: 4
Přísady:
- 200 g špaldové mouky (typ 1050)
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 ml vody (vlažné)
- 2 rajčata
- 10 g plocholisté petržele (otrhané)
- 400 g mletého jehněčího
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce česnekového oleje
- 1/4 lžičky sušeného medvědího česneku
- 1 lžička drcených chilli vloček
- 1/2 lžičky kmínu
- 1 citron (šťáva) k ozdobení
- 1/2 lžičky škumpy k ozdobení
- špaldová mouka k zaprášení
- sůl
- pepř
Náčiní: trouba, síto, velká mísa, plech na pečení nebo pizza kámen, papírová utěrka, prkénko, nůž, žáruvzdorná mísa, pergamenový papír, váleček
Předehřejte troubu na nejvyšší stupeň (230–300 °C). Vložte do ní pizza kámen nebo plech na pečení, aby se předehřály. Do velké mísy prosejte špaldovou mouku společně se solí a postupně přidávejte vlažnou vodu a olivový olej. Těsto dobře prohněťte po dobu cca 5 minut, dokud nebude měkké a pružné.
Rozdělte je na bochánky o velikosti tenisového míčku, překryjte navlhčenou papírovou utěrkou a nechejte přibližně 10 minut odpočívat.
Do žáruvzdorné mísy dejte rajčata a přelijte je celá horkou vodou. Nechejte stát asi 30 sekund a poté je před loupáním rychle ochlaďte v ledové lázni.
Nakonec nasekejte plocholistou petržel. Polovinu dejte stranou k ozdobení. Ve velké míse smíchejte mleté jehněčí, na kostky nakrájená rajčata, polovinu nasekané petržele, rajčatový protlak, sušený medvědí česnek, česnekový olej, drcené chilli vločky a kmín. Osolte a opepřete.
Na dobře pomoučněném povrchu rozválejte bochánky na větší placky o tloušťce cca 1/2 cm. Přeneste na pečicí papír.
Potřete tenkou vrstvou jehněčí směsi a lehce přitlačte prsty. Přeneste placku na pergamenovém papíru do trouby a opatrně rozprostřete na horkém plechu na pečení. Pečte po dobu cca 5 až 8 minut nebo dokud okraje nezhnědnou a neudělají se na nich bublinky. Opakujte, dokud nespotřebujete zbytek těsta a posypky.
Posypejte petrželí. V případě potřeby přidejte dle chuti citronovou šťávu a škumpu. Srolujte a vychutnávejte!
Až si užijete chvilky potěšení #enjoytogether, nemusíte si dělat starosti se špinavým nádobím.
Somat dokáže odstranit i tu nejodolnější špínu, jako jsou tuky a spáleniny. Vaše nádobí bude znovu dokonale čisté.