Skip to Content

Turecká chlebová placka

Porce: 4

Přísady:

  • 200 g špaldové mouky (typ 1050)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 ml vody (vlažné)
  • 2 rajčata
  • 10 g plocholisté petržele (otrhané)
  • 400 g mletého jehněčího
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce česnekového oleje
  • 1/4 lžičky sušeného medvědího česneku
  • 1 lžička drcených chilli vloček
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 citron (šťáva) k ozdobení
  • 1/2 lžičky škumpy k ozdobení
  • špaldová mouka k zaprášení 
  • sůl
  • pepř

Náčiní: trouba, síto, velká mísa, plech na pečení nebo pizza kámen, papírová utěrka, prkénko, nůž, žáruvzdorná mísa, pergamenový papír, váleček

Předehřejte troubu na nejvyšší stupeň (230–300 °C). Vložte do ní pizza kámen nebo plech na pečení, aby se předehřály. Do velké mísy prosejte špaldovou mouku společně se solí a postupně přidávejte vlažnou vodu a olivový olej. Těsto dobře prohněťte po dobu cca 5 minut, dokud nebude měkké a pružné.

Rozdělte je na bochánky o velikosti tenisového míčku, překryjte navlhčenou papírovou utěrkou a nechejte přibližně 10 minut odpočívat.

Do žáruvzdorné mísy dejte rajčata a přelijte je celá horkou vodou. Nechejte stát asi 30 sekund a poté je před loupáním rychle ochlaďte v ledové lázni.

Nakonec nasekejte plocholistou petržel. Polovinu dejte stranou k ozdobení. Ve velké míse smíchejte mleté jehněčí, na kostky nakrájená rajčata, polovinu nasekané petržele, rajčatový protlak, sušený medvědí česnek, česnekový olej, drcené chilli vločky a kmín. Osolte a opepřete.

Na dobře pomoučněném povrchu rozválejte bochánky na větší placky o tloušťce cca 1/2 cm. Přeneste na pečicí papír.

Potřete tenkou vrstvou jehněčí směsi a lehce přitlačte prsty. Přeneste placku na pergamenovém papíru do trouby a opatrně rozprostřete na horkém plechu na pečení. Pečte po dobu cca 5 až 8 minut nebo dokud okraje nezhnědnou a neudělají se na nich bublinky. Opakujte, dokud nespotřebujete zbytek těsta a posypky.

Posypejte petrželí. V případě potřeby přidejte dle chuti citronovou šťávu a škumpu. Srolujte a vychutnávejte!

Bojíte se nepořádku? Nemáte se čeho bát!

Až si užijete chvilky potěšení #enjoytogether, nemusíte si dělat starosti se špinavým nádobím.
Somat dokáže odstranit i tu nejodolnější špínu, jako jsou tuky a spáleniny. Vaše nádobí bude znovu dokonale čisté.

Více informací

  • Domovská stránka

  • Proč se zapojit: Chceme vás inspirovat, abyste společný čas trávili u stolu, protože vždycky je pro to dobrý důvod! Nenarozeniny či Den úžasnosti.

  • Kdo řekl, že mytí nádobí musí být nudné? S těmito triky je zábava zaručena! A s našimi účinnými produkty je mytí nádobí super snadné!