Somat Logo

Parmazánový lilek

Přísady
Porce: 8

  • 3 lilky 
  • 1 cibule (bílá) 
  • 1 stroužek česneku 
  • 1 polévková lžíce rozmarýnu 
  • 6 polévkových lžic bazalky 
  • 2 lžičky oregana (sušeného) 
  • 2 lžičky tymiánu (sušeného) 
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku 
  • 750 g konzervovaných rajčat (nakrájených) 
  • 500 g mozzarelly 
  • 100 g parmazánu (nastrouhaného) 
  • olivový olej

Náčiní: prkénko na krájení, nůž, kastrol, pánev, pekáč, trouba

Nakrájejte cibuli najemno a nasekejte česnek. Nahrubo nasekejte bazalku a rozmarýn. Odměřte oregano a tymián. Lilek podélně nakrájejte.

Ve velkém kastrolu ohřejte olivový olej a restujte cibuli a česnek při mírné teplotě po dobu přibližně 5 – 7 minut, dokud nezesklovatí. Přidejte rajčatový protlak a pokračujte v restování další 1 – 2 minuty.

Do malého kastrolu přidejte rajčata a nechte povařit.

Rajčatový protlak osolte, opepřete, přidejte oregano, tymián a rozmarýn. Nechte povařit po dobu přibližně 10 – 15 minut.

Na pánvi rozehřejte olivový olej při střední teplotě. Opékejte lilek přibližně 2 – 3 minuty na každé straně. Odstavte.

Nakrájejte mozzarellu na plátky zhruba stejně široké jako lilek.

Na pekáč vyskládejte dvě oddělené vrstvy lilku, mozzarelly a rajčatového protlaku.

Předehřejte troubu na 180°C. Posypejte bazalkou a parmazánem. Dejte do trouby a pečte přibližně 20 – 25 minut do zlatohněda. Ozdobte čerstvými bazalkovými listy a podávejte teplé, dobrou chuť!

Bojíte se nepořádku? Nemáte se čeho bát!

Až si užijete chvilky potěšení #enjoytogether, nemusíte si dělat starosti se špinavým nádobím.
Somat dokáže odstranit i tu nejodolnější špínu, jako jsou tuky a spáleniny. Vaše nádobí bude znovu dokonale čisté.