Somat Logo

Jehněčí žebírka s pistáciovou krustou a rozmarýnovou polentou

Přísady
Porce: 4

  • šalotka
  • 60 g másla
  • 50 g pistácií
  • 50 g strouhanky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce hořčice
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1/2 lžičky sekaného muškátového oříšku
  • 250 g zelených oliv
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 60 g polenty
  • 25 g parmazánu
  • 1 kg jehněčích žeber
  • sůl
  • pepř

Pomůcky: kuchyňské prkénko, nůž, pánev, vařečka, kuchyňský robot, velká mísa, jemné struhadlo, mikrotenová fólie, kastrol, metlička na šlehání, trouba, pánev vhodná do trouby

1. Šalotku nakrájejte nadrobno.

2. Orestujte šalotku na másle přibližně 3–5 minut, až zprůhlední.

3. V kuchyňském robotu nahrubo nasekejte pistácie.

 

4. Ve velké míse smíchejte pistácie, strouhanku, vejce, hořčici, šalotku a olivový olej. Důkladně promíchejte, aby se přísady spojily.

5. Na jemném struhadle nastrouhejte muškátový oříšek a přidejte do pistáciové směsi. Osolte a opepřete dle chuti. Dobře promíchejte.

 

6. Rozprostřete pistáciovou směs na velký kus mikrotenové fólie. Upravte do tvaru válce a pevně zabalte. Přeneste válec do lednice a nechte odležet.

7. Zelené olivy nasekejte nahrubo.

 

8. Kuřecí vývar vlijte do kastrolu, přidejte otrhané lístky rozmarýny, nechte při mírné teplotě prohřát, osolte a opepřete. Přidejte nastrouhaný muškátový oříšek a přiveďte k varu.

9. Přidejte polentu a za stálého míchání nechte směs zhoustnout.

10. Vmíchejte olivy a nastrouhaný parmazán. Dobře promíchejte, aby se všechny přísady spojily, a dejte stranou.

11. Předehřejte troubu na 180 °C. V pánvi vhodné do trouby rozpalte olivový olej a při středně vysoké teplotě opékejte jehněčí přibližně 3–5 minut z každé strany. Osolte a opepřete dle chuti. Vyndejte pistáciovou směs z fólie a shora jí potřete jehněčí maso. Vložte pánev do předehřáté trouby a zapékejte při 180 °C po dobu přibližně 10–15 minut. Podávejte s polentou. Dobrou chuť!

A co ten nepořádek? Nemáte se čeho bát!

Užívejte si společné chvilky #enjoytogether a zapomeňte na špinavé nádobí.
Somat dokáže odstranit i tu nejodolnější špínu, jako jsou tuky a připáleniny. Vaše nádobí bude snadno znovu dokonale čisté.