Skip to Content

Svěží letní gastronomické trendy roku 2020

V horkých dnech většinou nemíváme chuť na těžká jídla. K létu patří lehké, jednoduché, osvěžující pokrmy, které by samozřejmě měly být co nejchutnější a nejzdravější. Představíme vám nejnovější trendy pro letní jídla, populární po celém světě. Nejlépe si je vychutnáte ve společnosti svých blízkých.

Zmrzlina pro dospělé

Mysleli jste si, že zmrzlina je jenom pro děti? Jste na omylu! Kromě obvyklých příchutí, jako je čokoládová, vanilková, jahodová, stracciatella a další, existuje spousta novinek určených speciálně dospělým milovníkům ledové pochoutky.

Možností je celá řada, od tmavé čokolády až po zmrzlinu z kozího sýra s lékořicovou polevou. Určitě tušíte, že vaše děti by si na ní asi nepochutnaly. Jsme zvědavi, jakými svěžími zmrzlinovými výtvory nás překvapí léto roku 2020.

Nízký obsah cukru a alternativní sladidla

Celkově můžeme říci, že pátrání po alternativních sladidlech pro vaše letní jídla je v plném proudu. Na pultech obchodů se stále častěji objevují různé novinky. Podle odborníků z maloobchodu jsou nejčerstvějším a nejsladším letním gastronomickým trendem batátový nektar, sirup ze semínek granátového jablka a sladidlo z tzv. Buddhova ovoce (monk fruit).

Léto 2020 bude patřit sendvičům

Dopřejte si vydatnou porci klasiky, která se dá také opékat a donekonečna obměňovat. Sendvič patří ke stálicím a nabízí takřka neomezené množství variant, od různého ovoce přes mírné chilli papričky se sýrem Gruyére, kari, lanýže, třešně, havajské příchuti, ricottu až po javorový sirup a citronovou trávu.

Jelikož trend pokračuje s nezmenšenou silou obzvlášť v létě, vyrůstají všude jako houby po dešti nové podniky, kde si můžete jako lehkou svačinku s sebou koupit sendviče v úpravách, které svou neotřelostí překonají vaše představy. Nepatříte-li ale mezi horních deset tisíc, raději se obloukem vyhněte sendviči Kobe, který je v Asii k mání přibližně za 185 dolarů.

Západoafrická kuchyně na vzestupu

Hlavní roli v trendech pro letní jídla roku 2020 budou hrát pokrmy ze západní Afriky. Jejich mimořádně osvěžujícím chutím bude vládnout chilli, zázvor a citronová tráva. Oblibu si nadále udrží také populární super-potraviny, jako je moringa a tamarind. Výrazné, zemité suroviny západoafrické kuchyně si nacházejí cestu do jídel i nápojů a rozhodně se bez nich neobejdete, pokud si letní gastronomii 2020 chcete doopravdy vychutnat.

Osvěžující nápoje pro horké dny

S vychlazeným letním drinkem v ruce se vedro snáší mnohem lépe. Co bude trendem letošní letní gastronomie? Voda ochucená osvěžujícími přírodními surovinami, mezi nimiž vede citron, limetka, máta, okurka, levandule, rozmarýn a zázvor.

O vaše osvěžení se ale díky mírné nakyslosti postarají také nápoje fermentované, které mají zároveň mimořádně příznivý vliv na zažívání. Navíc si je můžete snadno vyrobit sami. Pusťte se do toho společně, protože jak jinak si vychutnat letní venkovní posezení s přáteli než nad osvěžujícími nápoji (samozřejmě při zachování bezpečného odstupu).

Letní uzobávání

Pravidelná konzumace tří jídel denně patří, zdá se, minulosti. Při dnešním rychlém pracovním tempu si ji mnozí z nás často ani nemohou dovolit.

Naštěstí jsou všude k dostání zdravé sezónní svačiny, takže nejsme odkázáni na řetězce rychlého občerstvení. Pulty jsou plné čerstvého ovoce, křupavé zeleniny, míchaných salátů a dalších rychlých dobrot, které čekají jen na vás. Nezapomínejme na udržitelnost. Jelikož sezónní místní potraviny za námi nemusely cestovat přes půl světa, přispívají ke snižování emisí CO2.

Všeobecný trend směřuje k udržitelnosti

Nejedná se sice přímo o trend v letním jídle, přesto bychom chtěli zdůraznit, že na udržitelnosti stále více záleží. Restaurace nabízející papírová brčka, zákaz plastových obalů na jedno použití, nakupování v bezobalových obchodech, ale také udržitelnější zemědělství, nákup a zpracování potravin, to vše jsou známky udržitelného přístupu.

Nabízíme vám jednoduché recepty na dobrá lehká jídla, se kterými si léto 2020 skutečně vychutnáte:

Nejlepší chvíle v životě často prožíváme při přípravě jídla nebo jeho společné konzumaci, protože právě tehdy jsme nejvíce spolu. Inspiraci, zajímavosti a nápady najdete v našich článcích. Inspirujte se!

Bojíte se nepořádku? Nemáte se čeho bát!

Až si užijete chvilky potěšení #enjoytogether, nemusíte si dělat starosti se špinavým nádobím.
Díky tabletám Somat bude nádobí znovu snadno čisté!
Naše účinné přípravky dokážou vyčistit i tu nejodolnější špínu, jako jsou tuky a spáleniny, a vy si tak můžete užít ještě více času s blízkými!

Zjistěte více

  • Domovská stránka

  • Kdo řekl, že mytí nádobí musí být nudné? S těmito triky je zábava zaručena! A s našimi účinnými produkty je mytí nádobí super snadné!

  • Najděte si dokonalý recept, který potěší vaše blízké na dalším setkání.